15 Ağustos 2013 Perşembe
bayram yemekleri divriği pilavı ve bulgurlu sarma
az kalsın bu resimleri unutuyordum.bu yemekler divriğinin geleneksel bayram yemekleri. pilav başlıbaşına bir yemek zaten . asma yaprağını bildiğimiz gibi kıymalı sarıyoruz. pirinç yerine bulgur kullanıyoruz. amaaa bu bir tencere yaprağın içinde olmazsa olmaz var. ve ben buna bayılıyorum. çok minik 7 tane yaprak sarıyoruz , hepsini tekrar bir yaprağın içine alıp sarıyoruz. dikkat edilmesi gereken nokta şu ; bu yaprağın büyüklük bakımından diğerlerinden farkının olmaması. buna yedi cüceler deniyor. kim yedi cüceleri yerse, başına devlet kuşu konacağına inanılıyor. bence bunlar neşeli vakit geçirmek için ağızdan ağıza geçen söylentiler. ama bilgisayar çağındaki çocukları bile eğlendirebiliyor.
şimdi gelelim divriğinin meşhur pilavına ;
malzemeler;
3 su bardağı baldo pirinç
1 kg. kuzu boyun
2 adet orta boy soğan
bir kase kuru üzüm
bir kase haşlandıktan kabuğu ayıklanmış nohut
3 yemek kaşığı tereyağı
1 adet kabuk tarçın
yenibahar
karabiber
tuz
yapılışı ;
kuzu eti tarçın, 1 tatlı kaşığı kara biber, 1 çay kaşığı yenibaharla birlikte haşlanır, kemikleinden ayıklanır ( mümkünse bu bir gün evvel hazırlanmalı ). pirinç bol tuzlu ılık suya ıslatılır. bu arada soğanlar minik minik doğranır.tereyağında kavrulur.kavurma sırasında bir çay kaşığı karabiber, bir çay kaşığı yenibahar eklenir. soğanların üstüne sırasıyla et, nohut, üzüm son olarak da yıkanan pirinç ilave edilir. kalan tereyağ konulup, etsuyu eklenir. suyunu çeken pilav demlenmeye bırakılır.servis yapılacağı zaman da düz bir tabağa ters çevrilir. sonra da tadına dayanılamayıp bitirene kadar yenir :)))
afiyet olsun :))
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
özellikle pilav nefis olmuş.ellerinize sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilteşekkürler..
YanıtlaSilOhh miss, memleket koktu :)
YanıtlaSil